Skrevet av Elisabeth Maarnes (Omniveileder i Fauske kommune)
Omnimodellen utgjør både et tankesett, som krever faglig innsikt og systematisk arbeid med organisasjonens verdier, og et sett med verktøy, som det kreves innsikt i bruken av. Kjernekomponentene i implementeringen av Omnimodellen er kompetanseheving gjennom syv steg (se figur over). Alle stegene er avhengige av hverandre og inngår i en kontinuerlig prosess.
For å lykkes med implementeringen av modellen, må vi jobbe tverrfaglig og helhetlig. Det holder ikke å jobbe med ett punkt av gangen. Reell endring skjer først når verdier, innsikt, verktøy og handlinger henger sammen. Det hele starter med en felles forståelse av tankesettet.
Alle de syv kjernekomponentene i Omnimodellen henger sammen. Du kan ikke jobbe med en komponent uten å berøre de andre. Hvis vi bare fokuserer på verktøy, mister vi verdiene av syne. Hvis vi bare fokuserer på verdier, mangler vi strategi. Og uten kontekst, ser vi ikke hva som faktisk foregår.
Steg 1 – Tankesettet: Tankesettet er selve kjernen i modellen. Dette tankesettet representerer en helhetlig måte å forstå, møte og støtte barn og unge på – en måte som former hvordan vi tenker, handler og samarbeider i hverdagen. Tankesettet må forankres på alle nivåer i organisasjonen – ikke bare som teori, men som en levende praksis. Det skal prege hvordan vi snakker sammen, hvordan vi møter barn og unge, og hvordan vi tar beslutninger i hverdagen. For å bygge en felles plattform, må alle involverte – fra ledere til fagpersoner og ansatte i direkte kontakt med barn – utvikle en felles forståelse av steg 2-7.
Steg 2 – Omnitrappa: Et verktøy for å identifisere og snu negative utviklinger i læringsmiljøet.
Steg 3 – Analysekompetanse: Evnen til å se de ofte usynlige sosiale dynamikkene, samt koblingen til handlingskompetanse; altså å vite hvordan og når man skal handle.
Steg 4 – Handlingskompetansen: Denne skal sette oss i stand til å gjøre noe med det som analysekompetansen hjelper oss å se. Her er det ikke nok å ha gode systemer. Vi må også forstå den kulturelle og relasjonelle konteksten vi jobber i. Det handler om å se normer, forventninger og usynlige mekanismer som påvirker barns opplevelser i barnehagen, på skolen, i fritidsaktiviteter og på nett, og å være i stand til å gjøre noe med det vi ser.
Steg 5 – Regelverkskompetanse: Viser hvordan vi omsetter lover og retningslinjer til praksis som ivaretar barn og unges rettigheter og trygghet.
Steg 6 – Verdigrunnlaget: Vår profesjonelle etikk, vårt menneskesyn og våre oppfatninger om læring og utvikling er styrende for alt vi gjør.
Steg 7 – Oppfølging, øving og vedlikehold: Det kreves at vi har kontinuerlig fokus, refleksjon og oppfølging. Vi må hele tiden sjekke med oss selv om vi jobber i tråd med våre verdier, om tiltakene vi har satt i gang har ønsket effekt og om vi lytter til barn og unges stemmer.

Konkrete tips for implementering av Omnimodellen:
- Utarbeidelse av en ståstedsanalyse som kan fungere som både nullpunkt ved oppstart, veiviser og kvalitetssjekk med tanke på effekten av implementeringsarbeidet.
- Utarbeidelse av en konkret implementeringsplan som inneholder ei tydelig ansvarsfordeling, konkret framdriftsplan som sikrer operasjonalisering av mål, samt kvalitetsoppfølging underveis. Denne planen må være et levende dokument som evalueres og oppdateres fortløpende. Viser til eksempel på implementeringsplan for Fauske kommune og Tromsø kommune.
- Det må være tydelig at man satser på implementering: Det må settes av nok tid og ressurser.
- Det må jobbes helhetlig og kontinuerlig med fokus på felles forståelse og felles praksis i motsetning til privat praksis.
Her kan du lese mer om implementering og se eksemplene fra Tromsø og Fauske!